Góliáth Dunaújvárosban

Világjáró útja során tegnap reggel városunkba is megérkezett a Góliáth óriásbálna, a világ legnagyobb emlősállata. Érkezése és bevonulása nem volt zavartalan, mert a hatalmas gépkocsi, amely utasával együtt 88 tonnát nyom, besüllyedt a felázott talajban. Az AKÖV segítségével csak nagy üggyel-bajjal tudták a Gorkij térre vontatni, ahol szerda estig marad. Megtekinthető minden nap reggel 8-tól este 9-ig. “Személyi” adataiból csak annyit, hogy 1954 nyarán a norvég tengerparton fogták, 22 méter hosszú és 7000 liter formalinnal tartósították. Az óriásbálnát eddig útján mindenütt nagy érdeklődéssel fogadták, itteni “vendégszereplését” is bizonyára siker kíséri.

Dunaújvárosi Hírlap, 1962. február 13.

A hatvanas évek elején két alkalommal is járt Magyarországon a 22 méteres, 68 tonnát nyomó kékbálna. Egyike volt annak a háromnak, amit 1954-ben fogtak ki a norvég partoknál és egész Európát bejárták velük.
Az akár harminc méteresre és száznegyven tonnásra is megnövő állat Európa-körútjának részeként először 1961. december 29-én érkezett Budapestre, ahol négy héten keresztül csodálhatták meg az érdeklődők. Ezt követően több vidéki nagyvárosban is látható volt. Másodszor majd másfél év múlva, 1963 végén, Kelet-Európából visszafelé állt meg a konvoj – valószínűleg ugyanezeken az állomásokon.
Mivel Góliát a Nyugatról érkezett a kicsiny, vasfüggönyön túli Magyarországra, ezért különböző városi legendák is szárnyra kaptak. A legérdekesebb szerint a bálnát a CIA küldte, mivel méreteiben azonos volt egy ballisztikus rakétákat szállító teherautóval (az Urbanlegends cikke a témában).

k2 notes

  1. ujvaros posted this