Kommunista honfoglalás: Sztálinváros építői

(…) Kik voltak az idesereglett ezrek és tízezrek? A korabeli magyar társadalom minden rétege és csoportja elküldte ide képviselőit. Többségében tisztességes munkás-és parasztfiatalok jöttek, de olykor-olykor az elviselhetőbbnél több volt a kalandor, a munkakerülő, a prostituált, deklasszált is. Egy híresztelés azonban nem igaz, a hőskorban elítéltek sohasem építették Sztálinvárost. Ez sértette volna a város rangját és azokét, akik szerte az országban büszkén vallották magukat az első szocialista város építőinek.

A DISZ felhívással is fordult a fiatalokhoz: "Magyar Ifjúság! Építsük fel a Dunai Vasművet, ötéves tervünk büszkeségét!" A felhívás után néhány hónap alatt tízen nem mentek haza a falujukba, hanem Dunapentelére indulnak. Meg is érkeztek mindannyian. A Sallai Imre szakérettségis kollégium diákjai kiadták a jelszót: "Érettségi után Pentelén találkozunk." Úgy is lett. 1951 nyarán megnyílt az első diáktábor, valahol a mai kórház tájékán. Elsőnek a budapesti Kossuth Zsuzsa Gimnázium tanulói érkeztek, őket három éven át vagy harmincezer diák követte. (…)

"Tamásnak Sztálinvárosba kellett mennie DISZ táborba. Így írt a táborból:
Drága…….!
Sok móka, tréfa után megérkeztünk szálláshelyünkre. Nappal meg lehet sülni benne, szerencsére nem tartózkodunk benne nappal, t.i. olyankor kinn dolgozunk. Pokrócunk is van. Nagyon sokan vagyunk kb. 2500-3000 fiú és lány, egy egész sátorváros van kerítéssel körülvéve. Hangszóró van felszerelve és egész nap bömböl, néha olyankor is amikor nem kellene. Mi 10-en vagyunk egy szakaszban egy sátorban. Napi munkánk kb.10 óra, bőröndön írok. A gyerekek most azzal szórakoznak, hogy kinek hány hólyag van a tenyerén. Eddig én vagyok a második, 3 nagy és 5 kicsi és egy vérhólyag a tenyeremen. Nem szabad fürödni, csak esetleg 1 héten egyszer. Nagyon sok áldozata van a Dunának (átlag hetente 2). Ma este lemehettem és 1 órán keresztül zavartam ki a népet a mély vízből stb. Sajnálom a Balatont, fürdés közben gondolhatsz rám.
Sok szeretettel üdvözöl Tamás!
Sztálinváros, DISZ tábor A/II. EZRED, III. SZÁZAD”

Visszatérés a gyökerekhez

k17 notes

 1. levulosandcolore reblogged this from ujvaros
 2. emberrelkozosuloszanhuzokutyak reblogged this from ujvaros
 3. szentkiralyszabadja reblogged this from ujvaros
 4. zsir reblogged this from figyelemelvonoegyszarvu and added:
  Ha lenne vég Orbán pucájában, így építtetné fel Ócsa II-t.
 5. figyelemelvonoegyszarvu reblogged this from klag
 6. klag reblogged this from ujvaros and added:
  ha lenne vér a magyar sorozatgyártás pucájában, valaki megcsinálná sztálinváros épülésének történetét, ami pont...
 7. ujvaros posted this